EMDR


Francine Shapiro ontdekte dat oogbewegingen de intensiteit van de angst van negatieve gedachten konden verminderen. EMDR is een zeer eenvoudige en effectieve techniek voor het verwerken van trauma's en/of nare herinneringen. 


Wat is EMDR?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een wetenschappelijk bewezen effectieve therapie die kan worden toegepast bij het verwerken van nare en ingrijpende gebeurtenissen, ervaringen en trauma’s. EMDR is een vorm van therapie waarbij iemand gevraagd wordt aan de traumatische gebeurtenis terug te denken en tegelijkertijd afgeleid wordt. De therapie is bedoeld om deze traumatische gebeurtenis een plekje te geven, 

 

EMDR toepassingen

EMDR wordt toegepast voor mensen met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bijvoorbeeld wanneer mensen last blijven houden van een schokkende gebeurtenis, zoals (seksueel) geweld, een overval of een verkeersongeval etc.. Ze hebben bijvoorbeeld flashbacks van de gebeurtenis of nachtmerries. Door middel van EMDR neemt de kracht en emotionele lading van een nare herinnering af. EMDR wordt ook toegepast voor angsten, nachtmerries, laag zelfbeeld, burn out, schuldgevoelens, pesten, of bij andere psychische klachten, zoals chronische pijn of verslaving. 

 

Hoe ga ik te werk met EMDR?

Ik zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. 

Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. Ik zal je vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen, echter nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus: handbewegingen, het volgen van lichtjes, klikjes die je hoort via een koptelefoon, bewegingen met je knieën, voeten en schouders, alle bewegingen en geluiden afwisselend van links naar rechts . 

Na elke set wordt gevraagd wat er verandert. Je wordt na elke set bewegingen gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering. De EMDR procedure brengt veel gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. 

Vervolgens worden de bovenstaande stimuli een paar keer herhaald.

De sets bewegingen en/of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. 

Soms veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld kleiner of waziger. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. 

De eerste dagen na een EMDR sessie kun je je nog wel onrustig of moe voelen. In de meeste gevallen zullen je klachten en de verhoogde prikkelbaarheid na verloop van tijd minder worden of verdwijnen. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke ervaring terug te denken.

 

TOEPASSINGEN VAN EMDR